dimecres, 2 de juliol de 2008

Història i Tradicions

Antic mapa de començaments del segle XVII (1620) de Willem Blaeu (British Museum-London), on s´aprecia la situació del Principat de Catalunya com a País sobirà.

Tagamanent, és situat a l´extrem nord de la comarca del Vallès Oriental, llindant amb la comarca d´Osona. Per tant, és al bell mig del cor del Principat de Catalunya.

Ací teniu un document antic del nostre municipi (Fons Família Vila-Torn 1599-2009). És un establiment (6-12-1666) a "Rabassa Morta" al Paratge "Pla de la Perera" 14 anys després (1680) s´anomenà "can Pere Torn del Serrat" a terres que es tenien alou del Comte de Centelles (En Francesc de Blanes-Centelles-Carròs i Desbac Descatllar) noble català austriacista en el decurs de la Guerra de Successió s.XVII-XVIII, fou també Batlle General de Catalunya.

L´antic veïnatge de Les Casetes del Congost, on s´aprecien un reguitzell de masies. El Mas Santaeugènia a la part esquerra inferior, L´antiga escola de Santa Eugènia del Congost en el Camí Ral de Granollers a Vic, La Casa Nova de can Pere Torn al centre amb l´obrador de pedra natural, Les ruïnes de l´era del Rieral, Can Morera, Can Jalenques, Les Ruïnes d´El Serrat dels Frares, Can Pere Torn del Serrat, Les ruïnes de Can Pere Jan, Les ruïnes de Can Geroni, Can Pere Moliner, Les ruïnes de Can Pou, Cal Músic, Can Xesc, El Seguer i encimbellant-ho tot, el Turó del Tagamanent amb la seva església de Santa Maria al capdamunt. Un munt d´història¡¡¡¡ (fotografia realitzada pel sr.Mulà des de la soleia de Santa Eugènia del Congost anys 60)Tagamanent, és ric en història i tradicions. Aquest antic "Carrer de Barcelona" és habitat des de molt antic, terra de frontera en temps Carolingi va anar evolucionant-hi cap a una societat dedicada als treballs de la terra i dels recursos naturals com era la roca ornamental, el que vulgarment es coneix com a pedra, fins al turisme de l´actualitat. Aquí us en faré cinc cèntims de diferents esdevinements i imatges. A la imatge el cotxe de línia al bell mig de l´actual C17 davant de La Casa Nova i el Mas Santaeugènia, oi que sembla increible?


Primera fotografia de La Casa Nova de can Pere Torn (Any 1919), Era l´antic hostal vora la carretera de Ribes a Santa Eugènia del Congost, a la foto en Jacint Vila i Roger assegut a l´esquerra, els seus fills Josep,Pilar,Angeleta,Pepa,Casilda i l´Oncle Jaume. La Família Vila-Torn va ser-hi 120 anys en aquest Mas, fins el dia que l´enderrocà la Generalitat de Catalunya "per seguretat en la circulació a la C17, ara s´hi podrà córrer més, és el progrés sostenible" . Imatges gentilesa del Fons Fotogràfic Josep Vila i Sans i del Fons Família Vila-Torn (1599-2009).Gent anònima que va posar-hi el seu bocí de sorra, al creixement de la nostra societat tagamanentina. Foto al paratge de "can Pere Jan"


Mas Santaeugènia anys 20 del segle XX


Processó de Setmana Santa a Santa Eugènia del Congost a principis del segle XXEsglésia de Santa Eugènia del Congost, al costat de l´antic mas dels Santaeugènia, començaments de segle XXImatge curiosa d´un home orquestra a la Festa Major de Santa Eugènia del Congost primers de segle XX.


Les Famílies acostumàven a ésser molt nombroses, ací en teniu un clar exemple dels 9 germans de la Família Vila.

Anys 50, mas can Pere Torn del Serrat, va ésser el mas de la Família Vila-Torn des del s.XVII fins a mitjans del s.XX, quan s´establiren definitivament a La Casa Nova de can Pere Torn, a peu de l´antiga carretera de Barcelona a Vic.
A les feines del camp i industrials l´ajuda d´animals com cavalls, rucs o matxos vàren ésser molt importants.


Imatge d´època dels anys 40
Festa Major a l´Era de La Casa Nova de can Pere Torn, anys 50 del segle XX


Festa Major de Tagamanent Any 1989 al veïnatge de l´Avencó. Arrossada popular. A la imatge hi han personatges de la vida tagamanentina, com en Josep Vila i Sans (batlle de Tagamanent 1979-1987), l´Enric Vives i senyora, en Jaume Vila i Tenas i senyora, entre d´altres.

5 comentaris:

maria ha dit...

hola Josep angel,
he descobert el teu bloc a través del de'n jordi Gavaldà i m'agrada l'enfoc que li dones d'explicar-nos el pas del temps.
Autentiques les fotografies i molt interessant poder conèixer les nostres arrels
Amb el teu permís afegeixo la teva adreça als meus enllaços.

bona vesprada
maria

Albert Codina ha dit...

Hola Josep Angel!

Et felicito per el blog! M'ha agradat molt, sobretot per com combines imatges antigues amb imatges actuals i les anecdotes que ens n'expliques. Aprifito per actualitzar la meva llista d'adreces del terrablog amb la teva.

Salutaciones des de les Guilleries, Albert

josep àngel ha dit...

Mercès Albert, me n´alegro que te´n faci patxoca aquest petit bloc meu. Ets molt amable.
No cal dir que el teu és espectacular, amb les grans fotografies que ens mostres de Les Guilleries. Salut.

martigae ha dit...

Bonsoir Josep Àngel.
Félicitations pour ton blogue. Très instructif concernant ton lieu d'origine et la Catalogne. J'aime beaucoup tes photos anciennes surtout. Même si je ne parle pas le catalan, je peux comprendre quand même car j'ai des connaissances en espagnol. Bravo encore.

Gràcies per a les teves visites regulars tenen la meva galeria de fotos en Panoramio i sobretot per als teus simpàtics comentaris sempre apreciats.

Amistats del Quebec, Gaetan

josep àngel ha dit...

Merci beaucoup Amic Gaétan pour votre visite, c´est très gentile. Mon blog c´est votre Maison.
Amitiés au le Québec.
Salut,
Josep Àngel